A inicis del 2022, des dels primers passos de l'èxode de refugiats ucraïnesos cap als països fronterers com Polònia, TRAC ha donat suport enviant ajuda econòmica per fer front a la crisi humanitària. Amb aquesta ajuda s'han pogut comprar materials i productes per respondre a les necessitats de les persones que arriben cada dia a altres fronteres fugint de la guerra. I també s'han pogut organitzar viatges amb autobús dels refugiats (la majoria dones i nens) d'una manera coordinada, perquè puguin arribar a Espanya.
Així mateix, TRAC també ha avançat el seu conveni de col·laboració anual amb l'entitat humanitària Creu Roja per poder ajudar a atendre l'emergència dels refugiats ucraïnesos que entren al país, centrant-se en l'acollida i l'assistència a les persones que arriben des d'Ucraïna, prestant atenció de primers auxilis, allotjament temporal, entrega d'aliments, aigua, articles de primera necessitat, assistència sanitària urgent, suport psicosocial, així com targetes SIM de telèfon perquè les persones puguin mantenir el contacte amb els seus familiars.
Des de l'inici de la pandèmia per Covid-19, al 2020, TRAC ha realitzat accions urgents de responsabilitat social corporativa per ajudar a fer front a l'emergència sanitària en què es troba el país. Així, hem fet donacions de materials de protecció (mascaretes, pantalles i vestits protectors) per a residències i centres sociosanitaris amb allau de malalts infectats per coronavirus. I també hem ofert ajuts socials al Raval, un barri en greu situació d'emergència social.
Creiem en el dret de tots els grups socials a tenir cobertes les seves necessitats més bàsiques de forma digna i igualitària, per això des de l'any 2014 estem implicats i col·laborem amb la Creu Roja en quatre projectes:
- Aliança Humanitària per a l'Alimentació Infantil: ajuda a garantir les necessitats d'una alimentació sana, completa i equilibrada dels nens en situació de risc.
- Programa de Vulnerabilitat Energètica: dirigida a famílies que no poden assumir el cost dels subministraments de llum, gas i aigua de les seves llars.
- Ajuda a Persones sense Llar: per a aquells que estan obligats a viure al carrer.
- Ajuda a les Persones Refugiades: que arriben al nostre país fugint de situacions de guerra i de gran precarietat a la recerca d'un futur millor.
L'aportació de TRAC a la Creu Roja al llarg d'aquests vuit anys consecutius, ha suposat un total de 3.665 ajudes alimentàries per a nens en situació de pobresa, 170 ajuts per a famílies beneficiàries que hauran pogut cobrir amb tranquil·litat les despeses d'habitatge, 47 intervencions en l’atenció de persones sense llar, i ajuts d’alimentació, farmàcia i lloguer per a 10 persones refugiades en situació d’especial vulnerabilitat.
Des de 2018 també col·laborem amb GAVI The Vaccine Alliance, i la seva Aliança Empresarial per a la Vacunació Infantil, que lluita contra la mortalitat infantil i ha aconseguit salvar 122 milions de vides infantils. Es tracta d'una col·laboració amb La Fundació Bill i Melinda Gates, i "La Caixa", que permet multiplicar per quatre qualsevol donació empresarial que busqui acabar amb la mortalitat infantil als països on les vacunes no són assequibles per la població.
Dins aquest àmbit humanitari, TRAC també col·labora per quart any amb l'organització Metges sense Fronteres, Premi Nobel de la Pau el 1999, que ha ajudat a milers de persones víctimes de desastres naturals, desplaçaments, epidèmies o conflictes armats, a fer front a problemes tan greus com la desnutrició infantil, i ha dotat d'assistència mèdica a dones durant el part o ha vacunat a nens contra la pneumònia, una de les principals causes de mortalitat infantil en moltes zones d'emergència o conflicte.
Un altre dels projectes amb què també ens enorgulleix col·laborar és amb l'Institut de Recerca de l'Hospital Vall d'Hebron i el seu Programa Comik d'Oncologia Pediàtrica, un programa pioner en l'àmbit del tractament dels tumors sòlids infantils. La necessitat de l'Hospital Vall d'Hebron d'incrementar la quantitat de donacions rebudes per seguir avançant en el desenvolupament i la investigació en el càncer infantil és un factor que ha motivat a TRAC a col·laborar i ajudar en la investigació mèdica local i internacional.
Educació i consciència social
Dins l'àmbit educatiu, des del 2014 atorguem beques d'acollida als menors de les Cases Llar de Tijuana (Mèxic), una zona de gran problemàtica socioeconòmica de Centreamèrica, i hem col·laborat en el finançament per a la construcció d'un centre d'ensenyament secundari al Senegal. Ambdós, projectes educatius de la Fundació Educació Solidària.
A més, hem donat suport a la Fundació Mambré, una entitat que treballa per acompanyar les persones sense llar en la seva lluita per un habitatge digne i per la seva inserció laboral i social. Conscients de la gran importància que significa tenir un sostre on viure, TRAC es va sumar a la seva campanya realitzant un donatiu que es va convertir en allotjament per a persones sense llar a la ciutat de Barcelona.
I en motiu del nostre vintè aniversari, ens vam implicar amb les entitats socials que treballen per a col·lectius desfavorits del barri de Raval, ajudant-los en la rehabilitació dels seus locals. Un projecte d'iniciativa pròpia que vam dur a terme a través de la Fundació Tot Raval i que ens va permetre celebrar la història de la nostra empresa aprop d'un barri de Barcelona amb necessitats urgents.
Compromís amb el medi ambient
Amb algunes d'aquestes entitats del barri de Raval ens mantenim vinculats, oferint periòdicament material restant que ja no necessitem a les nostres obres, perquè el puguin utilitzar en el manteniment dels seus locals. També cedim les lones de les nostres bastides, per reutilitzar donant-los un nou ús, de tipus social o convertint-les en material base per a la fabricació de bosses o roba. Una manera de protegir el medi ambient evitant la destrucció contaminant d'aquest material. Aquest projecte també va sorgir des de la pròpia empresa, i l'anomenem REutilització social TRAC.
També posem la nostra atenció a la biodiversitat de la fauna protegida que habita la ciutat de Barcelona i que està estretament vinculada als edificis amb els que TRAC treballa. Així, el 2019 vam assistir a la Jornada Fauna protegida i edificis, organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i d'aquí en va sorgir el nostre Decàleg de mesures a tenir en compte durant la rehabilitació d'edificis. Un pas més en la sensibilització per l'entorn que ens envolta.
Tampoc ens oblidem de la cultura i al patrimoni arquitectònic, per això TRAC dóna el seu suport anual a l'Agrupació per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, que organitza les Jornades Internacionals d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, una cita indispensable pels que tenim cura de l'arquitectura i el nostre patrimoni, o el Congrés Nacional sobre Ceràmica Nolla. Així mateix, no ens oblidem de donar suport també a les iniciatives del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de Barcelona, una entitat amb la qual estem vinculats des de fa molts anys, i amb qui hem col·laborat amb els seus Simposis sobre Rehabilitació anuals, i patrocinant els Actes del 75 aniversari del Col·legi o la publicació del seu Codi Deontològic.