resum
Barcelona és una ciutat amb una llarga tradició en la lluita contra el canvi climàtic i des del 2002 ha anat desenvolupant diverses actuacions de planificació amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, augmentar la generació d’energia renovable i local, i millorar l’eficiència energètica.
En són exemples la signatura de diversos compromisos internacionals o la generació de compromisos propis, com l’ordenança solar tèrmica, el Pla d’energia, canvi climàtic i qualitat de l’aire 2011-2020, el Pla de Prevenció de Residus 2015-2020 i un llarg etcètera que han format el full de ruta de sostenibilitat de la ciutat.
Totes aquestes polítiques s’emmarquen dins del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012- 2022 (nascut del moviment global Agenda 21), un marc de referència amb valor estratègic i voluntat inspiradora que posa de manifest el ferm interès de les organitzacions ciutadanes de Barcelona per assumir responsabilitats i, a través de processos participatius, aportar el seu criteri, la seva creativitat i la seva força per avançar conjuntament per fer front al canvi climàtic.
El Compromís no és només un marc de treball, és també un àmbit de reflexió i debat sobre els reptes de la ciutat que enforteix la democràcia i la corresponsabilitat. Amb més de 1.000 organitzacions signants, entre empreses, entitats, escoles i el mateix Ajuntament de Barcelona, hi ha la voluntat ferma de treballar en xarxa de manera continuada per transformar i construir la visió de futur compartida. Els signants assumeixen els principis i objectius del Compromís, però, a més, es comprometen a emprendre accions concretes en els seus camps d’acció.
En el marc de la celebració a París de la COP 21, la xarxa de signants del Compromís va decidir anar un pas més enllà i marcar uns objectius ambiciosos de mitigació i adaptació al canvi climàtic i concretar les accions climàtiques a curt i llarg termini per assolir-los. Aquests objectius i projectes es recullen en el Compromís de Barcelona pel Clima.
Es va establir un full de ruta 2015-2017 on es van definir diversos projectes liderats per l’Ajuntament de Barcelona i d’altres liderats per les entitats de la xarxa Barcelona + Sostenible.
Un dels projectes liderats per les entitats ha estat el projecte E4: Endolla’t a l’Estalvi i Eficiència Energètica, on membres de la xarxa han elaborat aquesta Guia amb l’objectiu d’oferir als ciutadans i als professionals informació útil alhora de rehabilitar edificis, establint estàndards de confort i definint criteris per fomentar estratègies d’estalvi i eficiència energètiques en habitatges, comerç de proximitat i oficines.