resum

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del Govern d'Espanya s'ha configurat sobre trenta línies o components. Entre ells, des del punt de vista sectorial, és important destacar el component dedicat a la posada en marxa d'un pla de rehabilitació d'habitatge i regeneració urbana, amb la finalitat d'impulsar la rehabilitació sobretot des de la perspectiva de la millora de eficiència energètica i contribuir d'aquesta manera a l'assoliment dels objectius nacionals i europeus en matèria d'energia i clima. Aquest pla haurà així mateix contribuir a la reactivació del nostre sector. Segons la informació disponible en el moment de realitzar aquesta entrevista, a finals del mes de març, l'assignació del PRTR prevista per a rehabilitació i regeneració urbana se situaria al voltant de 6.320 milions d'euros, dels quals 1.000 milions d'euros es dirigirien a actuacions de renovació d'edificis i propietats de l'Administració General de l'Estat.
 
El PRTR inclou també el desenvolupament d'un pla de xoc de mobilitat sostenible, segura i connectada en entorns urbans i metropolitans, i d'un programa de suport al transport sostenible i digital, que comportaran actuacions en infraestructures. D'altra banda, aquesta ha de ser una ocasió per a impulsar les infraestructures en l'àmbit de l'aigua i de la gestió de residus. El 23 de març el Consell de Ministres va anunciar el repartiment territorial dels primers 581 milions d'euros de l'PRTR destinats principalment a finançar projectes de sanejament i depuració en nuclis de menys de 5.000 habitants i suport a la implementació de la normativa de residus.
 
Amb la irrupció de la pandèmia i davant els efectes que la crisi sanitària estava provocant i anava a provocar en l'activitat de el sector, des de març de 2020 el sector es mobilitzar a nivell europeu sol·licitant a les institucions l'adopció de mesures per a la reactivació de l'economia, on la construcció havia de tenir un paper protagonista. Entre aquestes mesures se sol·licitava l'elaboració d'un ambiciós pla de recuperació amb pressupost comunitari que impulsa ara la inversió en infraestructures i la renovació d'habitatges i edificis.
 
L'aprovació del Next Generation EU, i en particular del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, és una gran notícia, sent una decisió sense precedents i per descomptat és una estupenda oportunitat que el nostre país ha d'aprofitar al màxim.
 
En el pla nacional, la CNC ha traslladat a l'Administració les necessitats i prioritats de el sector per fer front a aquesta crisi i rellançar l'activitat i propostes per al contingut del PRTR. La CNC va participar activament en la preparació del document de la Confederació Española d'Organitzacions Empresarials (CEOE) "21 iniciatives estratègiques de país per a la recuperació i transformació
ció de l'economia ", elaborat per contribuir a definir el contingut del PRTR, amb el propòsit d'incidir en la necessitat de destinar finançament a activitats de reforma i rehabilitació d'habitatges i edificis i la regeneració urbana, les infraestructures de transport i el cicle integral de l'aigua.

 

 

Paraules clau

Serveis associats