El passat dilluns 22 de maig va tenir una trobada molt interessant entre un grup de set empresaris de la ciutat d'Ottawa (Canadà) i TRAC, per tal d'intercanviar experiències de negocis entre emprenedors dels dos països.

La trobada es va iniciar amb una emotiva presentació a càrrec d'en Joan Bou, emprenedor català que des de fa anys és el CEO d'una empresa a Mont-Trémblant, Ottawa. A continuació, la trobada va ser conduïda pel director gerent de TRAC, en Francesc Mañas, que va presentar la missió i els valors de TRAC, tot exposant el negoci segons el darrer Informe d'Activitat publicat per l'empresa.

Després va explicar el moment de maduresa de l'empresa, immersa en el segon quart de segle, amb un nou logotip, enmig d'un canvi sistèmic i de la tercera revolució industrial de Rifkin, així com la influència de les idees d'autors com Kotler, Drucker, Womack-Jones, i la importància d'una bona gestió, del canvi climàtic i d'un TRAC encoratjat pel projecte que té per davant.

Així mateix, va comentar la labor i la importància social d'una Pime amb sensibilitat envers els seus stakeholders, així com la importància de la lectura i la cultura per a l'empresari. Es va parlar de la filosofia de l'ètica aplicada a l'empresa i dels principis del bon ciutadà i de la ciutat socràtica aplicats a l'empresa, com la prudència, la fortalesa, la justícia i la temperància.

Després de totes aquestes reflexions, el grup va iniciar una ruta pel centre de la ciutat de Barcelona, per poder mostrar la feina de TRAC a partir d'algunes de les seves obres destacades restaurades durant els darrers anys. Van ser dues hores de visita, convertides en un passeig agradable per davant d'aquestes nou façanes històriques rehabilitades per TRAC, mentre el grup intercanviava pensaments i experiències:

  • Cine Comèdia (antic Palau Marcet).
  • Hotel Avinguda Palace (antics jardins del Palau Marcet).
  • Casa Pia Batlló de Rbla. Catalunya 17, de l'arquitecte Josep Antoni Vilaseca, al nivell de Domènech i Montaner i l'Arc de Triomf de Passeig de Sant Joan.
  • Casa Bernadí Montells de Rbla. Catalunya 15.
  • Casa Bosch i Alsina de Plaça Catalunya 8.
  • Casa Jorba, actual Edifici Corte Inglés de Portal de l'Àngel.
  • Edifici Zara de Portal de l'Àngel (arquitectura Art Decó).
  • Edifici Corte Inglés de Plaça Catalunya, obra en curs TRAC.
  • Finalment, es va acabar la ruta degustant unes tapes a El Nacional de Passeig de Gràcia 24 (façana també restaurada per TRAC).

 

 

Durant la passejada, el debat va girar també al voltant dels valors del bon empresari, de la importància de la donació (RSC) i la col·laboració social (amb exemples a TRAC com les activitats d'Urban Sketching, el patrocini de llibres sobre restauració, la col·laboració amb la UPC a través de becaris), i sobre la font del talent i com gestionar adequadament el cercle del talent en una organització, lligant-ho al principi d’egoisme intel·ligent d’Òscar Wilde, a la generositat, a pensar en els altres, etc. 

Als empresaris canadencs els va sorprendre el finançament que TRAC dona als seus clients com a eina per equilibrar l'oferta i la demanda i assegurar així l’activitat en moments de crisi i poder emmotllar-la als cicles de l’economia i el consum. 

En Francesc Mañas també va exposar la importància de l’estalvi i la inversió com a principis de TRAC, comentant les dues grans inversions en tecnologia de la informació que s'han fet durant el 2010 i el 2021, amb inversions de 250.000€ i 170.000€, respectivament.

També es va debatre sobre el rendiment del treball i el capital d'acord amb la teoria de Thomas Piketi (El Capital en el segle XXI), i als canadencs els va cridar l'atenció que la informació econòmica i comercial de les empreses sigui pública en el nostre país.

En resum, es va tractar d'una tarda distesa, d'intercanvi cultural, de promoció del bon empresari com a agent mercantil i humanista, i amb la ciutat de Barcelona i la cura dels seus edificis com a marc.

 


 

Paraules clau

Serveis associats