Imatge de l'edifici abans d'iniciar els treballs de rehabilitació
 
Durant la rehabilitació de l'obra de Pl. Can Baró 14, al districte del Guinardó, el Cos d'Agents Rurals de Catalunya van contactar amb TRAC demanant que durant els treballs de rehabilitació no es tapessin els forats de ventilació de la façana per deixar-los disponibles pels falciots, una de les espècies d'ocells urbans que habiten el barri.
 
La finca presentava un total de sis forats de ventilació, dos dels quals des de feia temps estaven tapats amb una malla, sense saber exactament per quin motiu, i els quatre restants seguien oberts. 
 
Un dels forats de ventilació tapats que presentava la finca
 
TRAC va acordar amb els Agents Rurals de dur a terme una visita perquè poguessin inspeccionar l'estat dels forats, valorar-ne les dimensions i les possibilitats de què els ocells en puguessin entrar i sortir. Finalment, després de valorar les possibilitats reals d'intervenció que permetien els forats, amb els Agents Rurals es va acordar d'introduïr-hi dins un material rígid però esponjós (similar al porex), que encolat a dalt i a baix, formés una rampa de sortida pels ocells que hi entressin.
 
Amb aquesta acció, els falciots ara ja poden entrar i sortir lliurement de les càmeres de ventilació de l'edifici, i fins i tot ja han començat a nidificar-hi. 
 
TRAC és respectuós amb la biodiversitat urbana i les espècies que, com els falciots, ballesters, oreneta cuablanca, oreneta vulgar, ratpenats, xoriguers, falcons i gralles, utilitzen estructures dels edificis per refugiar-se i nidificar.​ 
 

Tal com informen els Agents Rurals, els forats de ventilació de sostres i terrats, les mitgeres amb forats, els ampits de les façanes... són espais potencialment aptes per a aquestes espècies i cal preservar-los. No s'ha de tancar ni inutilitzar el seu accés.

Altres estructures dels edificis són trampes mortals per a aquestes espècies, com ara els tubs d'extracció de fums de cuines i calderes. Cal protegir-los amb reixetes o terminals adients per impedir que els animals puguin caure-hi i morir. 

La majoria d'aquestes espècies estan protegides per la llei i és prohibit de causar-los dany i destruir-ne els nius. Tots són ocells insectívors de gran valor que contribueixen al control de les poblacions d'insectes, com ara el mosquit tigre. 

 


 

Paraules clau

Serveis associats