El passat dissabte 22 d'abril TRAC va organitzar un taller d'urban sketching a càrrec de la pintora Neus Martín Royo, una pintora reconeguda especialitzada en pintar temàtiques urbanes, principalment de la ciutat de Barcelona, i en concret del seu barri, el Poblenou. 
 
L'objectiu d'aquesta acció de barri era dedicar un matí a posar la mirada en el patrimoni arquitectònic, entenent-lo com a història i llegat que cal cuidar i posar en valor a la nostra ciutat. El taller era una oportunitat única per als interessats en el dibuix i l'arquitectura, que volien aprendre a plasmar en paper la bellesa dels edificis històrics del centre de la ciutat.
 
La pràctica de l'urban sketching se centra en la tècnica de l’esbós i del dibuix urbà, i qui realitza aquesta pràctica dibuixa a través de l'observació del natural a peu de carrer. En l'sketching l'objectiu és iniciar i acabar el dibuix en una mateixa sessió. 
 
TRAC va escollir a la Neus Martín Royo, considerada la pintora del Poblenou, com la persona idònia per impartir aquest taller d'urban sketching. Royo ha dedicat més de 130 quadres als edificis del barri on va créixer, el Poblenou, per plasmar la dràstica transformació que ha anat experimentant el barri al llarg dels anys. Va començar la seva trajectòria com a pintora fa més de 30 anys, i des de llavors ha anat afirmant la seva personalitat, a través de nombroses mostres a Catalunya, Espanya i a diverses ciutats europees i americanes. Ha obtingut més d’una quinzena de guardons i la seva obra figura en importants col·leccions institucionals i privades.
 
Durant el taller, Neus Martín Royo ha compartit amb els participants les seves tècniques i coneixements en la pràctica de dibuixar edificis. Ha ensenyat als estudiants a observar l'edifici amb atenció i a capturar la seva essència amb els detalls. Els participants del taller, tots ells alumnes de classes de pintura del mateix barri del Poblenou, han gaudit d'una jornada de dibuix i creativitat mentre aprenien noves habilitats.
 
La pintura i l'urban sketching d'edificis patrimonials de Barcelona permeten als dibuixants observar la ciutat des d'una perspectiva diferent, descobrint elements que potser no havien percebut anteriorment. Això ajuda a desenvolupar una mirada més atenta i oberta al descobriment envers l'arquitectura i la seva relació amb la ciutat.
 

El taller ha estat una iniciativa de TRAC, que ha organitzat aquesta acció de barri per als apassionats del treball delicat i pacient de la pintura. Es tracta d'una manera de potenciar la cura pel treball manual, artesà, el mateix que TRAC realitza en les seves intervencions de restauració i rehabilitació en els edificis que necessiten ser retornats a la seva forma, aspecte i característiques originals. Una acció de barri de fons humanista vinculada a les arts que a diari nosaltres treballem en les nostres obres.

Des de TRAC creiem que és important promoure qualsevol tipus d'activitat que ajudi a què els ciutadans aprenguin a valorar el patrimoni arquitectònic de la ciutat. La pintura permet als artistes i als ciutadans a connectar amb el seu entorn, descobrint la bellesa dels edificis i la riquesa de la història que amaguen.

Gràcies a tots aquells que heu participat en aquest bonic matí de taller: grans, adults, joves i nens disposats a aprendre i enriquir-nos plegats a través del treball artístic.

 

 
 
 
 
Si vols conèixer més a l'artista Neus Martín Royo i la seva obra, darrerament exposant al MUHBA, Palo Alto, Can Felipa i Torre de les Aigües:
 
 
 
 
 

 

Paraules clau