L'equip tècnic de Trac està iniciant els primers passos en la restauració de la Casa Pia i Batlló, situada a Rambla Catalunya 17, de l'Eixample de Barcelona. Es tracta d'un edifici Modernista de l’any 1896, inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i en el catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona.
 
L'edifici va ser edificat entre els anys 1891-1896 i és una de les obres més representatives de l'arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, a cavall entre el modernisme, l'eclecticisme i l'historicisme. Josep Vilaseca i Casanovas (Barcelona, 1848-1910) és un dels arquitectes més interessants que construeixen a Barcelona durant el període de finals del segle XIX, formant part de la generació de Lluís Domènech i Montaner. Va ser l'arquitecte que va dissenyar l'Arc del Triomf per a l'Exposició Universal de 1888.
 
Per a la realització del projecte de la Casa Pia i Batlló, Vilaseca es va recolzar en els seus col·laboradors habituals: Sancristòfol, en l'apartat del ferro i forja i en Jaume Pujol i Bausis, en la ceràmica de l'edifici, especialment en els que adornaven les torretes superiors. Es considera una de les primeres mostres del modernisme català. Durant els més de cent anys de vida ha hagut de patir diverses mutilacions que no obstant això no han aconseguit reduir el seu esplendor.

Els seus elements més destacats són la tribuna central, amb baranes i detalls escultòrics de pedra, i les tribunes poligonals dels angles, que s'enfilen cap amunt coronades amb unes torretes de ferro forjat i vidre. Entre els diversos elements ornamentals que es combinen a tot l'edifici hi la presència constant del dragó, tant als relleus de pedra com als de ferro forjat.
 
Actualment, l'edifici es troba en un estat de deteriorament important. La pedra de la façana presenta una capa de material afegida i aquesta capa en algunes zones ha fet malbé la pròpia pedra.
 
En aquests moments, els tècnics de Trac estan iniciant les proves de neteja de façana amb dos productes diferents (Steinreiniger-N de KEIM i Fakolith FK-12). Un cop acabades les proves, s'iniciarà tota la neteja de la façana, per posteriorment valorar la resta d'intervencions que cal executar.
 

 


 

Paraules clau

Serveis associats