La fira del sector de la construcció BBConstrumat acaba avui al recinte Fira de Gran Via, i ho fa amb la mirada posada en un dels seus grans reptes, la revolució tecnològica. El sector està recuperant lentament la seva activitat, després que, entre 2008 i 2015, la producció caigués un 75%. No obstant això, la construcció està molt allunyada de l'anomenada "revolució digital" i de la innovació tecnològica, que sí que exploten altres sectors com l'automobilístic.
 
L'Informe BBConstrumat 2017, Créixer per recuperar la normalitat. Innovar per conservar-la, indica que la construcció és el sector que menys inverteix en noves tecnologies, només un 1,1% del total de la despesa en innovació de les empreses espanyoles el 2015. Els autors de l'estudi qualifiquen de "simbòlica" aquesta xifra en un sector que aportava el 10,4% del PIB de l'Estat.
 
Per aquest motiu, a la fira les empreses han apostat per la revolució digital: des de la robòtica a les obres a la impressió en 3D, passant per la realitat augmentada en la projecció arquitectònica i els materials i cases intel·ligents, capaços de detectar anomalies i avaries i notificar-les al mòbil. Les noves tecnologies, així, conviuen amb el paisatge d'un tradicional saló de la construcció que segueix oferint materials, terres, maquinària i bastides que, difícilment, poden entrar a la revolució 4.0.
 
No obstant això, les empreses tecnològiques emergents o startup del sector es mostren optimistes, pel llarg camí que queda per recórrer. Per primera vegada, la plataforma 4YFN ha participat en BBConstrumat amb les principals startup del sector de la construcció. Exploded View, per exemple, és una empresa madrilenya que instal·la calefacció sota el terra. També hi ha solucions per als processos de gestió d'una obra, i companyies com Cocoplan o Simbim Solutions donen les eines a arquitectes i gestors per a una construcció eficient. L'oferta d'innovació en el sector es completa amb l'ús de drons a les obres, la connectivitat de tots els elements de la casa o els sensors en els materials que prevenen el deteriorament.
 
(Notícia publicada a El País a data 26 de maig 2017).

 

Font

Paraules clau

Serveis associats