TRAC està iniciant la rehabilitació de l'edifici de l'Hotel Avenida Palace, ubicat a la Gran Via de les Corts Catalanes, 605, a plè Eixample de Barcelona. Es tracta d'un edifici amb molta història, plenament arrelat a la història de la ciutat de Barcelona i que es remonta a inicis del segle XX.
 
Al març de 1925 la prestigiosa Confiteria de Guillermo Llibre de la Plaça Catalunya es va traslladar a la Gran Via 605-607. A la nova Casa Llibre, dissenyada per Enric Sagnier, s'hi va traslladar també el Restaurant Ribas. El bagatge de fama i distinció que ambdós establiments havien adquirit en el seus anteriors emplaçaments a Plaça Catalunya van fer que el nou establiment, en aquesta nova ubicació al costat del Palau Marcet i davant dels Jardins de la Reina Victoria, es convertís ben aviat en lloc predilecte de l'alta societat barcelonina.
 
Aviat es convertí en un local bandera de l'aristocràcia, on la seva oferta combinava la bona restauració del Ribas i la confiteria selecta de sempre amb la venda i comercialització d'obres i objectes d'art, activitat molt preuada i difosa entre la burgesia de l'època. Els seus salons luxosament decorats acollien els actes socials més diversos i el pis superior, anomenat Roof Garden o terrassa jardí, era el lloc predilecte per les families benestants per fer vida i contactes socials o deixar-se veure a l'estiu. Freqüentar els salons de Casa Llibre era bàsicament un símbol de distinció social.
 
 
La història de Casa Llibre abasta fins a finals de la dècada dels 1940's quan el local fou venut per edificar-hi un hotel de luxe. Per aquell mateix solar havien passat des de finals del segle XIX l'efímer Palau d'Exposicions de Belles Arts (1868-1874); la sala d'audicions de Pianos Estela & Bernareggi (1897-1910), el Metropolitan Cinemaway (1909-1911) i el Cinema Ideal (1911-1916)  abans que Casa Llibre s'hi establís el 1925 i marqués tota una època que va cloure definitivament el 1948 quan va abandonar el local per donar pas a l'Hotel Avenida Palace. 
 
El seu caràcter elegant i senyorial l'han convertit, al llarg dels anys, en l'elegit per moltes celebritats que han visitat la ciutat. Ernest Hemingway, Joan Miró, Lizza Minnelli, els Beatles, han estat algunes, només algunes, de les innombrables personalitats que han estat hostes de l'hotel. Des dels seus primers dies, l'hotel es va integrar en l'estructura arquitectònica de la Gran Via barcelonina, incorporant-se a ella com un nou símbol que perdura en el temps.
 
 
 
Aquest establiment hoteler ocupa encara avui aquest cèntric espai davant dels Jardins de la Reina Victoria en el singular tram de la Gran Via que va de la Rambla de Catalunya al Passeig de Gràcia.
 
Imatges actuals de l'estat de la façana de l'edifici abans de la restauració de TRAC

 

Edifici amb la bastida TRAC muntada, a punt per iniciar els treballs de restauració
 
En aquests moments s'està iniciant la rehabilitació i restauració de la seva façana, amb l'objectiu de recuperar el seu esplendor. Les intervencions en detall que TRAC realitzarà a l'edifici seran les següents:
 
Rehabilitació de façana principal i terrasses reculades:
 
  • Neteja de superfícies de pedra artificial de paraments verticals de façana i d’elements singulars (emmarcaments, cornises de pedra i baranes balustrades), mitjançant neteja mixta amb projecció d’aigua i projecció en sec de silicats d’alumini, incloent el decapat de les zones pintades, posterior reparació amb morters específics de reparació de pedra, rejuntat i consolidació puntual de les zones de pedra que ho requereixin  i posterior aplicació de veladura de silicats de potassi a la totalitat de superfícies de pedra de façana.           
  • Recobriment de coberta de cornises de coronament de façana i de paraments reculats amb planxa de zinc.
  • Substitució de balustres irrecuperables per nous balustres fabricats en pedra artificial a partir d’un motllo extret d’un balustre original.
  • Substitució de pinacles ornamentals de coronament de façana irrecuperables per nous pinacles fabricats en polièster i fibra de vidre a partir d’un motllo d’un balustre original.
  • Retirada de cartell “AVENIDA PALACE” de coronament de façana, fora de normativa.
  • Decapat i recuperació de columnes de portes laterals de Planta Baixa.
 
Rehabilitació de paret mitgera dreta (adjacent a edifici del Cine Comèdia):
 
  • Reparació de paraments d’estuc de paret mitgera amb estuc de calç, restauració de pintures del rètol de paret mitgera de “Avenida Palace” i posterior recuperació cromàtica de la totalitat de paret mitgera amb silicats de potassi.

 


 

Paraules clau

Serveis associats