TRAC ha finalitzat els treballs de restauració de l’emblemàtic edifici del Cine Comèdia, situat a la cantonada de Gran Via amb Passeig de Gràcia, a l’Eixample de Barcelona. Amb la recuperació arquitectònica de l'edifici es pretén iniciar una nova etapa del distingit palau urbà que, després dels seus primers anys com a residència de la família Marcet, sempre ha estat molt vinculat al món de les arts i de l'espectacle.

 

L’antic Palau Marcet

L'original Palau Marcet fou projectat per l'arquitecte Tiberi Sabater i Carné, per encàrrec de Frederic Marcet l'any 1887 i enllestit el 1890. L'edifici va ser concebut en un estil eclèctic que combinava elements neoplaterescs  i clàssics amb un aire afrancesat de notable sumptuositat. En la decoració interior hi varen participar diversos artistes (Joan Batllebò, Francesc Roig i Eduard Llorenç, entre d'altres). Hi destacaven els elements medievalistes i orientalistes, la seva elegant escala, a més del saló principal i la terrassa des de la que es contemplava el jardí.

 

El Teatre Comèdia

Amb el pas dels anys va passar a ser la residència de la familia Planàs, parents de Santiago Rusiñol,  fins que després de la Guerra, a l'any 1941,  va esdevenir el Teatre Comedia, seguint un projecte de reforma de l'arquitecte Josep Rodríguez Lloveras. La idea ja era d'abans del conflicte bèlic, quan al 1935 l'ermpresari d'espectacles Josep Maria Padró es va proposar d'instal·lar-hi un teatre, però l'aixecament armat dels militars contra la República va avortar el projecte. 

Deu anys després es va construir al solar adjacent per la banda de la Gran Via l'hotel Avenida Palace. Aquest nou edifici de deu plantes va suposar la desaparició completa del jardi i de la façana que feia de mitgera, la qual havia perdut la seva funció amb la conversió de l'antic palau en sala de teatre primer i de cinema més tard, a partir de 1960.

El projecte va ser de Josep Rodríguez Lloveras, que va enderrocar-ne l'interior i va mantenir la façana original del palau. El local tenia platea i dos pisos amb llotges i butaques, amb una capacitat total de 1.246 seients.

 

El Cinema Comèdia

El 1960 el teatre va tancar les seves portes i al mateix edifici es va obrir un cinema, l'actual Cinema Comèdia. La primera sessió com a cinema es va donar el 19 de novembre, projectant-s'hi la pel·lícula mexicana "Un grito en la noche". Va esdevenir un dels principals cinemes d'estrena de la ciutat.

 

Un nou espai per a les arts

Actualment, un cop finalitzada la restauració de TRAC, l’edifici es reconvertirà de nou i oferirà a la ciutat de Barcelona un nou espai polivalent que acollirà cinema, teatre, música i restauració.

 


 

Paraules clau

Serveis associats