Les ciutats podrien fer front al problema global de volum de deixalles i a l'escassetat de recursos mitjançant l'ús de residus orgànics, com ara plàtans, patates i blat de moro, segons l'informe The Urban Bio-Loop: Growing, Making and Regenerating, elaborat per Arup .
 
A nivell mundial, la indústria de la construcció és un dels més grans usuaris de matèries primeres. Per exemple, al Regne Unit representa el 60 per cent de totes les matèries primeres consumides. La recollida de residus orgànics de les ciutats i el camp podria proporcionar a la indústria materials de construcció com maons, panells per a envans o materials aïllants més econòmics i de baix contingut en CO2. L'informe preveu un sistema completament circular, amb residus de construcció retornats al cicle biològic al final de la seva vida útil amb els nutrients retornats a terra.
 
El potencial per a la bioeconomia és enorme, amb més de 40 milions de tones de residus orgànics secs procedents de l'agricultura produïda a Europa només en 2014, i creixent any rere any. Un quilo de residus incinerats per a la recuperació d'energia té un valor aproximat de 0,85 euros, però el mateix material utilitzat per al revestiment interior podria vendre per fins a sis euros per quilogram.

Altres aspectes de l'informe

L'informe també apunta els avenços en desenvolupament de materials orgànics alternatius incloent maons fabricats amb miceli de fongs cultivats en 5 dies i restes de patates usats com aïllants a més de com absorbents acústics. Arup va participar en el desenvolupament del SolarLeaf, el primer sistema de façanes al món que conrea micro algues que genera calor i biomassa així com BioBuild, el primer panell de façanes autosuficient fabricat a força de materials biocompostos.
 
Els processos innovadors de fabricació estan creixent, fins i tot usant biopolímers com a material d'impressió en 3D. Entre els productes de matèria orgànica en desenvolupament l'informe destaca:
 
  • Cacauets: les closques es fan servir per produir materials de baix cost com panells de partícules resistents a la humitat i de combustió lenta.
  • Arròs: la cendra de closca d'arròs pot barrejar-se amb ciment per reduir la demanda de farciment. L'arròs també pot emprar-se com a matèria primera per a la producció de taulers.
  • Plàtans: s'estan aprofitant els fruits i fulles per fabricar tèxtils molt resistents. Els plàtans contenen fibra d'alta resistència i durabilitat, a més la seva absorció acústica és òptima.
  • Patates: la pell de les patates es pot rentar, premsar i assecar per a crear material lleuger, resistent al foc, aïllant tèrmic, absorbent acústic i repel·lent a l'aigua.
 
Segons Guglielmo Carra, director de materials a Europa d'Arup: "Com un dels majors consumidors de recursos necessitem allunyar-nos de la mentalitat" agafar, usar, llençar ". Ja hi ha focus d'activitat, amb alguns productors fabricant productes baixos en CO2 a partir de materials orgànics. El que necessitem ara és que la indústria es reuneixi per intentar ampliar aquesta activitat incorporant-la a la corrent dominant. El primer pas a tenir en compte és treballar amb els governs replantejant els codis de construcció i regulacions perquè els residus siguin vistos com a recursos, brindant així l'oportunitat de reutilitzar-a escala industrial ".
 

 


 

Paraules clau

Serveis associats