Sostenibilitat

El camí cap als ODS

El nostre Pla Estratègic ODS-TRAC

Comparteix

El 2015 va ser aprovada, per l'Assemblea General de Nacions Unides, l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb 17 objectius que pretenen erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, i que marcaran el pes de l'agenda internacional en els pròxims 15 anys. TRAC s'afegeix a aquesta lluita per contribuir a crear un món més sostenible i més just per a tothom.

 

El Pla Estratègic ODS-TRAC és un projecte ambiciós i de llarg recorregut, que pretén reflexionar sobre la interrelació entre les actuacions de l’empresa i la seva empremta a l’entorn, introduint canvis reals per aliniar-se progressivament amb els objectius de desenvolupament sostenible.

En aquests moments no ens podem imaginar encara l’abast total que l’aplicació dels ODS tindrà per a TRAC. Estem començant a caminar, mirant el punt on ens trobem ara i determinant quin ha de ser el camí a seguir marcat per l’Agenda 2030. Nombroses accions importants ja les anem aplicant des de fa temps, com el suport convençut a projectes de responsabilitat social corporativa, i moltes altres les hem iniciat amb convenciment, com la difusió dels ODS des de les plataformes pròpies, o l’encàrrec d’auditories de sostenibilitat en diferents àmbits de l’empresa, que suposaran un canvi important a nivell energètic, de gestió de residus i de contaminació ambiental.

Així doncs aquest Pla Estratègic ODS-TRAC és un recull dels primers passos per iniciar el canvi de TRAC cap a un nou TRAC més sostenible i amb molt més valor per oferir a l'entorn i a la societat en general.

La inversió de TRAC en els Objectius de Desenvolupament Sostenible ja equival al 4% del benefici de l'empresa.
 
 

PAS 1. TRAC com a altaveu dels ODS

El primer pas que TRAC ha fet en la direcció plantejada pels ODS consisteix en donar una empenta a la META NÚMERO 4 que les Nacions Unides ja van plantejar a l’any 2018 i que deia que “El 2020 el 100% de la població espanyola hauria de conèixer l'Agenda 2030 i estar sensibilitzada sobre l'abast de les transformacions que l'Agenda 2030 comporta.” Així, TRAC se suma a la campanya per convertir-se com a empresa en un altaveu dels ODS, ajudant a difondre i a impulsar el compliment de l'Agenda 2030.

 

QUÈ FEM?

 
1.1. Difondre quins són els 17 ODS que demana l'Agenda 2030 a través de les plataformes pròpies, com la web TRAC o les nostres xarxes socials. Publiquem periòdicament notícies i articles relacionats amb els avenços cap al compliment de l’Agenda 2030 en el món empresarial, el govern, la societat en general o a TRAC.
 
1.2. Fer campanya de màrqueting intern comunicant al personal TRAC tot el projecte ODS que l’empresa pretén abarcar i que els afectarà també directament en la seva feina diària a l’empresa. Es tracta de conscienciar també des de dins, per tal que el projecte agafi més consciència i impuls, i també pugui expandir-se més enllà a través dels seus propis contactes laborals i personals.
 
1.3. Fer difusió de la Guia dels ganduls per a salvar el món, una guia de lectura ràpida, enllaçada a la web de les Nacions Unides, que indica a la ciutadania general de quina manera pot ajudar a què el planeta sigui més sostenible, a través de petites accions que pot realitzar des del sofà, des de casa o a la feina. Es tracta de tenir clares quines són les accions que afavoreixen la sostenibilitat i quines contribueixen a empitjorar la situació global. 
 
 

PAS 2. Continuar donant suport a projectes de Responsabilitat Social Corporativa

En aquests moments, i amb més convenciment que mai, volem continuar la línia de suport TRAC amb projectes RSC de tots els àmbits: local, internacional, social, humanitari, sanitari i educatiu amb els que ja venim col·laborant des de l'any 2014. Els ODS 1-2-3-4-10-12 parlen directament de mesures per combatre la pobresa, la fam, les epidèmies, la falta d’educació, les desigualtats, i els projectes RSC treballen per pal·liar tots aquests problemes a nivell internacional.
 

QUÈ FEM?

 
2.1. Continuem donant suport i col·laborant amb projectes RSC d'entitats amb les que ja tenim un fort compromís adquirit. Aquestes són les entitats i els projectes amb els que TRAC col·labora:
 
 • CREU ROJA: Aliança Humanitària per l’Alimentació Infantil, Projecte de Vulnerabilitat energètica, Atenció integral a persones sense llar i Programa d’Acollida i Integració de la població refugiada.
 • 
GAVI ALLIANCE
: Aliança Empresarial per a la Vacunació Infantil.
 • METGES SENSE FRONTERES: Ajudes d'emergència a les persones més vulnerables de tot el món.
 • INSTITUT DE RECERCA DE L'HOSPITAL VALL D'HEBRÓN: Suport a l'Àrea d’Investigació d’Oncologia Infantil. 
 • FUNDACIÓ EDUCACIÓ SOLIDÀRIA: Donatiu per a projectes educatius internacionals.
 • FUNDACIÓ TOT RAVAL: Donatiu per la situació d'emergència social al barri del Raval durant la pandèmia de la Covid-19.
 • AADIPPA: Patrocini de les Jornades sobre Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic.
 • REUTILITZACIÓ SOCIAL TRAC: Reutilització de lones d'obra i donació de material a entitats socials. 
 
2.2. Fer difusió dels projectes en els que TRAC participa, a través dels nostres canals habituals (web, xarxes, documents comercials, e-mailings màrqueting) i sempre lligant-ho als objectius ODS. La intenció és mostrar als clients i a altres empreses com es pot actuar amb els ODS de manera directa pels col·lectius més desfavorits de la societat.
 
2.3. Implicació de la plantilla TRAC en activitats RSC. Aquest 2021 està previst que la plantilla Trac realitzi una ruta per quatre entitats socials pertanyents a la Fundació Tot Raval, per conèixer quin és el treball que realitzen al barri per acollir a grups socials en situació de vulnerabilitat. Objectius de sensibilitzar i conscienciar en la igualtat i integració social, inclosos en l’ODS 10, de combatre les desigualtats socials. 
 
2.4. Accions RSC d'emergència pel Covid-19. Des del març 2020, inici de la pandèmia, TRAC ha realitzat diferents accions directes per intentar ajudar als col·lectius més vulnerables enfront al coronavirus: el personal sanitari, la gent gran i els barris que es troben en situació d'emergència social. Les accions han estat les següents:
 
 • Entrega de 980 mascaretes FFP2 als sanitaris que treballen als centres d’atenció per a la gent gran i convalescents Can Torras d’Alella, La Torrassa de Collblanc, El Carme de Badalona i la Fundació Pere Relats de Barcelona.
 • Entrega de 80 vestits de protecció per a les residències de gent gran La Torrassa de Collblanc i la Fundació Pere Relats.
 • Donació d’alumini com a material base per crear 10.650 pantalles protectores per a centres sanitaris, residències d’avis, cossos de seguretat i altres col·lectius en risc durant la pandèmia.
 • Entrega de 385 pantalles de protecció a l’Hospital Vall d’Hebrón, centre de referència de l’àrea d’atenció integral de salut de Barcelona Nord, que atén una població de més de 430.000 persones.
 • Donació urgent a la Fundació Tot Raval per paliar la situació d’emergència social del barri i donar suport a les obres interiors de la nova seu de la fundació. 
 • Donació de mascaretes reutilitzables per a la plantilla Trac i familiars.
 • Creació de packs de mascaretes FFP2 per entregar als clients.
 
 

PAS 3. Accions sostenibles des de l'oficina

Apart, amb tota la informació que ja tenim sobre els ODS, resulta fàcil adoptar una nova mirada cap a allò que ens envolta a l’àmbit laboral. Hi ha petites accions que ja es poden dur a terme a nivell d’oficina i que signifiquen un primer pas pràctic i un exemple per a altres empreses disposades a treballar pel desenvolupament sostenible, la cura del planeta i la millora de les condicions socials.
 

QUÈ FEM?

 
3.1. Utilització de paper sostenible. Tot el material corporatiu que s’entrega a clients i que ha sortit de la impremta està imprès en paper i cartolina amb certificat FSC (Forest Stewardship Council) que tenen les impremtes i que certifica que:
 
 • protegeix i conserva els ecosistemes i els boscos amb alt grau de conservació.
 • respecta els drets dels treballadors, de les comunitats i les poblacions indígenes.
 • construeix mercats, afegint el millor valor i creant un accés equitatiu als beneficis.
 
Continuar en aquesta línia ens permetrà aliniar-nos amb l’ODS 15 de protegir i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de forma sostenible, lluitar contra la desertificació, i l’ODS 6 de garantir la disponibilitat d'aigua i la seva gestió sostenible.
 
3.2. Fomentar el reciclatge de paper, plàstic i altres. Oferim als treballadors punts de reciclatge a l’abast pels diferents materials que es troben a l’oficina (paper, plàstic, piles, cartutxos de tinta...), de manera que el reciclatge sigui el màxim possible i no es generin brosses mixtes. Acció aliniada amb l'ODS 12 de garantir modalitats de consum i producció sostenibles, l'ODS 13 d’acció per combatre el canvi climàtic, l'ODS 14 de conservar dels oceans i els mars, i l'ODS 15 de protecció dels ecosistemes terrestres.
 
3.3. Oferir formació professional i creixement personal a la plantilla TRAC. Cada any es planteja un calendari formatiu que fomenta i potencia les aptituds, actituds i sensibilitats de tot el personal TRAC. Aquest 2021 està previst oferir cursos formatius específics (Teoria del Management i Cultura del Treball, Rehabilitació saludable, Bioconstrucció i Sostenibilitat, Control de qualitat), càpsules formatives de salut i benestar (Mindfulness) i activitats de Team Building amb visites culturals (a la Ciutadella del Born i a la Sagrada Família). Vinculat a l’ODS 4 d’educació de qualitat i l’ODS 8 de treball decent.
 
3.4. Compartir cultura i valors amb la plantilla TRAC a través de la newsletter setmanal Lectures Compartides, en la que TRAC difon continguts d’actualitat sobre temes de sostenibilitat, responsabilitat social corporativa, ODS, economia, cultura, psicologia, Covid-19, etc.
 
3.5. Afavorir la igualtat de condicions laborals sense discriminació de gènere. Seguint l’ODS 5 d’aconseguir la igualtat entre els gèneres, amb igualtat salarial: per la mateixa feina, la mateixa retribució.
 
3.6. Afavorir la qualitat de vida i la conciliació dins l’àmbit laboral. En base a l’ODS 8 de treball decent i creixement econòmic i l’ODS 10 de reducció de les desigualtats.

 

QUÈ NO FEM?

 
3.7. Realitzar impressions innecessàries. Pensar abans d’imprimir, si realment és necessari fer-ho, o si es pot consultar el document a nivell digital. Evitar dins del possible les impressions innecessàries i reduir el consum i malbaratament de paper, seguint l’ODS 12 de garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
 
3.8. Oferir materials corporatius de plàstic als clients. No enquadernem documents amb portades plàstiques, únicament amb cartolines certificades amb el segell FSC, provinents de boscos gestionats sosteniblement. No creem bosses de mostres de plàstic PVC. Acció aliniada amb l’ODS 12 de consum responsable, l’ODS 13 d’acció per combatre el canvi climàtic, l’ODS 14 de conservar dels oceans i els mars, i l’ODS 15 de protecció dels ecosistemes terrestres.
 
3.9. Comprar sense consciència de sostenibilitat. No oferir als clients elements innecessaris i que possiblement no utilitzaran, fabricats amb materials plàstics contaminants. Fomentar el consum responsable i la presa de consciència dels recursos limitats. Seguint l’ODS 12 per garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
 
 

PAS 4. Auditoria de sostenibilitat TRAC

Aquest 2021 TRAC té previst iniciar un procés d'auditoria d'algunes de les parcel·les que constitueixen l'empresa, en favor de la sostenibilitat i el medi ambient. Es tracta de dur a terme un estudi valoratiu del cost mediambiental que tenen alguns processos de treball de TRAC, per poder avaluar quines serien les millores més substancials i dur-les a la seva aplicació.
 

QUÈ FEM?

 
4.1. Obtenir el certificat de gestió sostenible dels residus a les obres. Iniciem un estudi de viabilitat de l’aplicació del Certificat Recons de Responsabilitat Mediambiental de la Construcció del Gremi de Constructors a les obres TRAC. Sol·licitarem el certificat, amb les auditories pertinents, per poder començar a realitzar una gestió dels residus d’obres més respectuosa amb el medi ambient. Objectiu ODS 12 de gestió ecològicament racional de residus.
 
4.2. Utilitzar lones sostenibles a les bastides. Busquem alternatives a les lones estàndard publicitàries que TRAC penja a les bastides, amb propostes més sostenibles, menys contaminants pel tipus de material utilitzats i per la tinta aplicada. Comencem a provar la durabilitat de lones sostenibles ECO amb un tractament Pureti afegit, que ajuda a millorar la qualitat de l’aire a la bastida absorbint el mateix CO2 que 1 arbre/ per cada 3m2. Acció aliniada amb l'ODS 12 de reducció de la generació de residus.
 
4.3.  Elements de protecció més sostenibles. Encarreguem una auditoria per trobar una alternativa realitzada en material més sostenible a les proteccions dels peus de les bastides d’obra que actualment estan fabricades en material polipropilè. Seguint també l'ODS 12 de producció responsable.
 
4.4. Reutilització de xarxes de protecció. Implantació d'un pla de reutilització de les xarxes de protecció de les bastides, garantint les seves condicions òptimes, tant a nivell estètic com de protecció, i evitant així un cost mediambiental elevat al llarg de l'any. ODS 12 de consum responsable.
 
4.5. Auditoria del parc mòbil. Encàrrec d'una auditoria de sostenibilitat del parc mòbil de TRAC, per avaluar els vehicles que utilitza el personal propi i plantejar la necessitat d'utilitzar vehicles menys contaminants, com serien els elèctrics, amb menor emissió contaminant de CO2 a l'atmosfera. Els vehicles de motor que circulen a la Unió Europea (cotxes, camions, furgonetes, motos) són els responsables directes del 25% de les emissions de diòxid de carboni, del 66% de les emissions d'òxids de nitrogen i del 80% de les emissions de carboni. L'auditoria de sostenibilitat del parc mòbil seria una acció estretament vinculada a l'ODS 7 per garantir l'accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a tots, i a l'ODS 11 de reduir l'impacte ambiental negatiu per càpita de les ciutats, fent especial atenció a la qualitat de l'aire.
Un dels grans avantatges dels vehicles elèctrics és que produeixen "zero emissions", és a dir, no contaminen la nostra atmosfera:
 • No emeten ni òxid nitrós ni partícules de sutge, dues de les substàncies tòxiques que més incidència tenen en la salut de les persones que viuen en grans ciutats.
 • No emeten diòxid de carboni per la qual cosa contribueixen activament a mitigar el famós "efecte hivernacle".
 • No emeten soroll, no són causa directa d'un altre tipus de contaminació que afecta greument la nostra qualitat de vida i la del nostre planeta: la contaminació acústica.
 
4.6. Auditoria energètica de les oficines TRAC. Aquest 2021 també encarregarem una auditoria energètica de les oficines TRAC, per veure quina optimització es pot fer en matèria de sostenibilitat. Acció vinculada a l'ODS 7 de garantir l'eficiència energètica. 
 
 
 
 

 

×

Informació bàsica sobre Protecció de Dades referent al tractament de dades de persones que contacten amb nosaltres a través de la web

Responsable

TRAC REHABILITACIÓ D’EDIFICIS, S.L.

Finalitat

Atendre la seva sol·licitud rebuda a través del formulari de contacte (respondre a la consulta, elaboració de pressupost, etc.)

Legitimació

Consentiment de l'interessat

Destinataris

Es podran comunicar dades a encarregats de tractament, alguns d'ells de fora de la UE. Els encarregats de tractament de fora de la UE estan acollits a l'acord "EU-US Privacy Shield".

No es preveuen altres comunicacions de dades a tercers, excepte obligació legal.
 

Drets

Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.

Informació adicional

Pot consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: Protecció de dades

 

×

Informació bàsica sobre Protecció de Dades referent al tractament de dades de persones que lliuren el seu CV per a treballar amb nosaltres

Responsable

TRAC REHABILITACIÓ D’EDIFICIS, S.L.

Finalitat

Gestió de currículums de persones interessades a treballar amb nosaltres

Legitimació

Consentiment de l'interessat 

Destinataris

 
Es podran comunicar dades a encarregats de tractament, alguns d'ells de fora de la UE. Els encarregats de tractament de fora de la UE estan acollits a l'acord "EU-US Privacy Shield".
 
No es preveuen comunicacions de dades a tercers, excepte obligació legal.
 

Drets

Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional

Informació adicional

Pot consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web: Protecció de dades