resum

La Rotonda, l'edifici emblemàtic del modernisme que de forma majestuosa domina un enclavament vistós, ha començat a recuperar la seva imatge original, la que mai hauria d'haver perdut. Les obres de rehabilitació s'acosten a la seva etapa final i encara queda feina per fer, però el més representatiu i espectacular s'ha fet visible des de fa uns pocs dies. Ja mereix ser contemplat i el resultat és gratificant.
 
Quan el doctor Salvador Andreu va encarregar a Adolf Ruiz Casamitjana que projectés l'edifici del que havia de ser, en principi, la torre Andreu i després es va convertir en hotel Metropolitan, l'arquitecte com va prendre molt bé el desafiament essencial. Hi havia de dominar la cantonada de totes totes: plantar bandera. I així va brollar aquesta torre robusta, coronada amb el templet més excel·lent. Es va convertir en tan representatiu el conjunt, que, un cop més, la veu popular es va imposar: La Rotonda.
 
El volum es va convertir en artístic gràcies al treball creatiu d'artesans com, entre d'altres, Lluís Bru, a càrrec dels mosaics, i Alfons Juyol, de la pedra artificial. El resultat és un modernisme en estat d'efervescència, malgrat que estava ja en franc declivi.
 
La restauració d'aquesta peça magistral, així com de la resta de l'àmplia façana, ha estat impecable i respectuosa, a més d'haver-se aplicat en corregir actuacions que havien mutilat parts sensibles. És el cas dels afegits a força una enorme estructura de fusta i vidre que van destrossar i van retreure tota la planta noble que rendeix a l'avinguda. Aquesta tasca segueix en curs.
 
El que havia de salvar de la degradació s'ha dut a bon terme: la façana modernista. I és que a l'interior poc hi havia, ja que la decoració ja va ser noucentista; i res va quedar, després de la guerra i la rehabili tació moderna immediata. L'etapa funesta va ser la de l'hospital geriàtric.
 
L'aparició d'aquest colossal esclat modernista en sortir de Ferrocarrils o al pujar a peu des de Balmes constitueix un impacte memorable, de signe èpic. Cal veure-ho i gaudir-lo, fins i tot de nit: serà il·luminada.

 

 

Paraules clau

Serveis associats